طنز - نهمين نمايشگاه «ياد يار مهربان» عصر سهشنبه 17 آبانماه با حضور رئيس مجلس شوراي اسلامي، معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزير آموزش و پرورش، شهردار تهران و رئيس سازمان فرهنگي- هنري شهرداري تهران افتتاح شد.
طبيعي است در اين مراسم مسئولان محترم مطابق معمول سخنراني فرموده و بعد از ظهر شادي را براي حضار فراهم كردهاند كه بدينوسيله از ايشان تشكر ميكنيم.
صحبتهاي اين بزرگواران را به ترتيب با شرح و توضيحات تقديم ميكنم.
معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي
- «هر تلاشي در حوزه كتاب بايد از مقاطع پايين آغاز شود. اگر در مقطع ابتدايي نتوانيم كودكان را با كتاب آشنا كنيم، در 30 سالگي كسي كتابخوان نميشود.»
- «در مجلس اتفاقات خوبي در حوزه كتاب رقم ميخورد. پيشنهاد ميكنم در هر يك از جلسات علني مجلس يك ربع را به كتابخواني اختصاص دهيد. ما نيز آمادگي داريم در صحن مجلس نمايشگاه كتاب داير كنيم. همچنين رؤساي سه قوه نيز ميتوانند به همين صورت شروع كنند و يا حتي مبلغي را براي كتاب و كتابخواني در نظر بگيرند.»
1- خودتان اين دو جمله فوق را كنار هم بگذاريد و حظ ببريد. منطقاً معاون فرهنگي وزارت ارشاد معتقد است در مجلس 290 نفر از نونهالان و آيندهسازان كشور حضور دارند كه بايد به آنها كتابخواني ياد داد.
2- يعني مردم بايد در اسفندماه امسال با حضور پرشورشان پاي صندوقهاي رأي بار ديگر حماسهاي بزرگ بيافرينند و مشت محكمي بر دهان ياوهگويان بزنند و 290 نفر از خادمان راستين اين مملكت را به مجلس بفرستند بلكه آنها دستكم روزي 15 دقيقه در صحن علني كتاب بخوانند؟
3- اجازه آقاي معاون فرهنگي! ما كه نرفتيم مجلس، ميتوانيم كتاب بخونيم؟!
4- اگر بنده 10 جوان محترم و مؤدب كه فضولي نكنند و فقط سرشان به كار خودشان باشد، پيدا كنم و بياورم گوشه مجلس بنشانم كه روزي 7، 8 ساعت «قصههاي خوب براي بچههاي خوب» بخوانند و جور همه را بكشند، نمايندگان به كار اصليشان ميرسند؟
5- اگر نمايندگان كتاب بخوانند، نظرشان در باب رأي اعتماد به وزرا تغيير ميكند يا همان است؟ بالاخره كتاب يك چيزهايي به آدم ياد ميدهد.
6- مجلسي كه به روزي 15 دقيقه كتاب خواندن نياز دارد، چگونه «اتفاقات خوبي در حوزه كتاب در آن رقم ميخورد»؟
وزير آموزش و پرورش
- «بحث اين بود كه در هر كلاس ابتدايي كتابخانهاي در ابعاد 80 سانتيمتر در يك متر با 100 تا 200 عنوان كتاب داشته باشيم و دانشآموزان در كنار معلم مسئوليت كتابداري و كتابخواني را برعهده بگيرند.»
1- بله، اندازه و ابعاد كتابخانه بسيار مهم است. عمق آن هم خيلي اهميت دارد كه لبه كتاب از آن بيرون نزند كه گير كند به آدم وقتي از جلوي آن رد ميشود. از رنگ كتابخانه هم نبايد غافل شد، البته رنگ خود كتابها هم بايد با رنگ كتابخانه و الباقي دكوراسيون جور دربيايد. عناوين و مفاهيم كه خيلي به چشم نميآيد. چون كتابها فقط عطفشان در قفسه معلوم است، پس زياد مهم نيست.
2- تعامل بين نهادهاي فرهنگي مملكت خيلي لازم است. لذا خواهش ميكنيم وزير آموزش و پرورش يك لطفي بكنند و در يك عمل فرهنگي اساسي دستي زير بال وزارت ارشاد بگيرند و يكي از آن قفسههاي 80×100 را بلاعوض اهدا كنند به مجلس شوراي اسلامي كه مجموعه كتابهاي «قصههاي خوب براي بچههاي خوب» را داخل آن بچينيم.
رئيس مجلس شوراي اسلامي
- «مثلاً اگر يك ورزشكار اهل كتاب باشد، ممكن است خطا كند اما قطعاً نوع اشتباه او از كسي كه اهل ادب نيست، متفاوت خواهد بود. در اقتصاد هم اگر كسي اهل كتاب باشد، چپاول نميكند. ما اين روزها شاهد فجايعي در صحنه اقتصاد بوديم و ارقام نجومي در اين باره مطرح ميشد كه قابلفهم نبود. اينها به خاطر پايههاي سست افرادي است كه پختگي لازم را ندارند.»
1- ورزشكار كتاب نخوانده را ديدهايم كه خطايش چه مدلي است. حتي ميدانيم چقدر هزينه برميدارد. لطفاً مثال ورزشكار كتابخوان را شما بفرماييد تا ببينيم ميصرفد ورزشكاران را كتابخوان كنيم يا نه.
2- خودمانيم آقاي لاريجاني، اين روزها اهل «حساب» بودن مهمتر است از اهل «كتاب» بودن. خصوصاً در مجلس.
رئيس مجلس در پاسخ به پيشنهاد معاون فرهنگي وزارت ارشاد براي 15 دقيقه كتابخواني در مجلس: «از ايشان براي يادآوري خواندن كتاب در مجلس تشكر ميكنم، به شرط آنكه ناشرين كتابي در عقلانيت ديواني بنويسند، ما هر روز بخشي از آن را در مجلس ميخوانيم.»
1- يعني رئيس مجلس معتقد است جماعت كلهم فاقد عقلانيت ديواني مناسب است؟ استغفرالله... اوه اوه... واه واه!
2- به فرض آنكه كتابي در عقلانيت ديواني نوشته شود. آيا زمان مطالعه آن در وقت قانوني مجلس است؟ يعني ما مردم بايد نمايندگان را تعيين كنيم، به مجلس بفرستيم تا از ما حقوق بگيرند كه در ساعت موظف خدمتشان «عقلانيت ديواني» بياموزند؟ با اين حساب آيا لازم نيست مردم نيز روزي 15 دقيقه «عقلانيت مدني» يا «بديهيات عقلانيت» مطالعه كنند؟
3- ضمناً كتاب را نويسندگان مينويسند، ناشران فقط كتاب را منتشر ميكنند.